9 Temmuz 2010 Cuma

Sonbahar

Sağlık durumu sebebiyle tahliye edilen Yusuf'un, memleketi Hopa'da geçirdiği son günleri anlatan "Sonbahar" aynı zamanda filmin senaryosuna da imza atan Özcan Alper'in yönettiği ilk film. Bir yönetmenin ilk filminde bu kadar ağırbaşlı davranması , her sahneye damgasını vurması olacak iş değil !

Film, cezaevlerinde açlık grevi yapan mahkumları ikna etmeye çalışan polisin "herşeye rağmen yaşamak güzeldir ! " sözüyle başlıyor, daha başından anlıyorsunuz tokat gibi bir film geliyor. Yusuf'un sessizliği , yalnızlığı ve içinde kopan fırtınalar, karadenizin hırçın dalgalarıyla hayat buluyor sanki.

Her sahne çok özenle çekilmiş , ama özellikle o finali yok mu, insanın yüreğini parçalıyor. Özcan Alper ilk filmiyle gerçekten muazzam bir iş çıkarmış , bence Türk Sinema Tarihinin en iyi filmlerinden birine imza atmış. Puan : 8,5 / 10

Merak edenler için finaldeki annenin ağıtı : "sonbahar geçti de kış mı geldi oğul. On yıl bir delikte kaldın da oğul, yüreğin mi çürüdü oğul,benim yusuf'um oğlum... Senin için bahar olmadığını biliyordun da oğul, o yüzden mi kışın yaylaya çıktın. Gel oğlum yusuf'um gel benim yusuf'um oğul.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder